Bereid je voor op de handhaving in 2025 en het wetsvoorstel van 2026!

Vanaf 2025 gaat de Belastingdienst weer controleren op schijnzelfstandigheid. In 2026 komt er een nieuwe wet (VBAR).

Deel dit artikel

Als ondernemer wil je vooral doen waar je goed in bent: ondernemen. Toch is het belangrijk om wetswijzigingen niet uit het oog te verliezen. Vanaf 2025 gaat de Belastingdienst weer controleren op schijnzelfstandigheid. In 2026 komt er een nieuwe wet (VBAR) die meer duidelijkheid moet geven over de grenzen tussen werknemers en zzp’ers. Wat betekent dit voor jou als ondernemer? En wat kun je nu al doen om problemen te voorkomen? 

Wat staat je te wachten in 2025? 

Handhaving schijnzelfstandigheid 

De Belastingdienst gaat weer controleren op schijnzelfstandigheid. Dit zijn samenwerkingen tussen organisaties (opdrachtgevers) en zzp’ers (opdrachtnemers) die lijken op een dienstverband. Het zorgt ervoor dat zzp’ers ten onrechte buiten de bescherming van het arbeidsrecht vallen en tegelijkertijd aanspraak maken op belastingvoordelen waar ze geen recht op hebben. Als er sprake is van schijnzelfstandigheid dragen opdrachtgevers ten onrechte geen loonheffing en pensioenpremies af. 

De handhaving van schijnzelfstandigheid is voornamelijk gericht op het controleren van opdrachtgevers. Over de periode voor 1 januari 2025 wordt niet met terugwerkende kracht gehandhaafd. In 2025 worden nog geen vergrijpboetes (boetes in gevallen van ernstig misbruik van de regels) opgelegd aan opdrachtgevers die kunnen aantonen dat zij maatregelen hebben genomen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Deze maatregelen zijn: schriftelijk in kaart brengen van de huidige zzp-samenwerkingen, beoordeling daarvan en genomen maatregelen.  

De Belastingdienst heeft een eigen ‘beslis- en afwegingskader’ gepubliceerd, opgenomen in de (Toelichting Beoordeling Arbeidsrelaties – Beslis- en afwegingskader). Dit kader is bedoeld om zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers te ondersteunen bij het beoordelen van de aard van hun samenwerking. Het bevat negen factoren die een rol spelen bij de beoordeling. Dit kader volgt uit (recente) rechtspraak (het ‘Deliveroo-arrest’ van de Hoge Raad). 

De overheid heeft ook een keuzetool en een Webmodule gepubliceerd met tien vragen die opdrachtgevers en werkenden helpt om zelf de arbeidsrelatie te beoordelen. Deze tools bieden helaas geen zekerheid, dus advies op maat is belangrijk. 

Geen enkele beoordeling is zwart-wit. Het draait om alle specifieke omstandigheden van het geval, waarbij het afwegingskader als leidraad dient. Deze omstandigheden vragen om maatwerk. Met een passende beoordeling op maat voorkom je boetes en naheffingen. 

Wat staat je te wachten in 2026? 

Nieuwe wet VBAR 

Vanaf 2026 wordt het kader duidelijker: werk je voor minder dan € 33,- per uur? Dan word je beschouwd als werknemer. Daarnaast wordt gekeken naar wie echt de controle heeft over jouw werk als zzp’er en of je risico’s draagt als ondernemer. Voor een schematisch weergave van het kader klik hier.

De wet VBAR is nog niet definitief. De Raad van State heeft er onlangs een kritisch advies over uitgebracht, waarna de wet nog in het parlement behandeld moet worden. De wet kan daarom nog veranderen of uitgesteld worden. Dat houden wij voor je in de gaten. 

Wat kun jij doen als opdrachtgever? 

Wij adviseren opdrachtgevers om de volgende stappen te ondernemen: 

1. Voorkom risico’s op boetes: inventariseer en beoordeel de overeenkomsten met zzp’ers, allemaal afzonderlijk. Pas waar nodig en mogelijk de afspraken en werkwijze aan. Is dit niet mogelijk? Zorg er dan voor dat de samenwerking uiterlijk op 31 december 2024 wordt beëindigd. Leg alle stappen zorgvuldig en schriftelijk vast. 

2. Maak heldere afspraken: neem in de overeenkomsten met zzp’ers expliciete afspraken op over de consequenties als de Belastingdienst een zzp’er toch als werknemer aanmerkt. 

3. Borg de naleving van afspraken: zorg ervoor dat de feitelijke inzet van zzp’ers overeenkomt met de gemaakte schriftelijke afspraken. 

4. Zekerheid over je personeelsbestand: beoordeel na het doorvoeren van deze stappen of jouw organisatie over voldoende arbeidskrachten beschikt. Overweeg alternatieve oplossingen, zoals:

  • het aanbieden van dienstverbanden aan zzp’ers;
  • samenwerken met partnerorganisaties;
  • personeel inlenen via uitzendbureaus;
  • het vergroten van je eigen personeelsbestand.

 

5. Anticipeer op nieuwe wetgeving: ga geen overeenkomsten aan met zzp’ers die werken tegen een lager uurtarief dan € 33,- per uur. 

Wat kun jij doen als opdrachtnemer? 

Wij adviseren opdrachtnemers om de volgende stappen te ondernemen: 

Controleer je opdrachten: ga na of jouw huidige samenwerkingen voldoen aan de regels voor zelfstandigheid. Voldoet je tarief? Werk je echt zelfstandig? En is jouw positie als ondernemer helder? 

Leg afspraken goed vast: maak duidelijke afspraken met opdrachtgevers en zorg dat jouw overeenkomsten kloppen met hoe je in de praktijk werkt. 

Werk aan je ondernemerschap: zorg voor meerdere opdrachtgevers. Neem kortlopende opdrachten aan. Profileer jezelf als ondernemer: laat zien wat je kunt en bouw aan je netwerk en reputatie. 

Vermijd risico’s: werken voor één opdrachtgever of te afhankelijk zijn, kan risicovol zijn vanaf 2025. Houd grip op je eigen opdrachten en zet in op onafhankelijkheid. 

Advies: de komende jaren wordt je ondernemerschap sterker bevraagd, maar jij kunt je goed voorbereiden. Met de juiste afspraken en sterk ondernemerschap blijf je in controle. 

Blijf op de hoogte 

Bij Wille Donker zijn we thuis in jouw zaak. Wij houden onze cliënten graag op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen binnen arbeidsrecht. Ben je geen cliënt, maar wil je wel op de hoogte gehouden worden van deze ontwikkelingen? Meld je dan aan via info@willedonker.nl 

Advies nodig? 

Als ondernemer wil je vooral doen waar je goed in bent: ondernemen. Laat je adviseren door onze specialisten. We zijn bereikbaar op 0172 – 44 24 17.