• nl
  • en
Menu
Handhaving Wet DBA uitgesteld tot 2020

Handhaving Wet DBA uitgesteld tot 2020

9 maart 2018

De handhaving van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (hierna: Wet DBA) wordt verder uitgesteld: tot 1 januari 2020. Dat heeft Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid per brief van 9 februari 2018 aan de Tweede Kamer laten weten. Dit betekent dat de Belastingdienst tot 1 januari 2020 geen correctieverplichtingen of naheffingsaanslagen loonheffingen zal opleggen aan opdrachtgevers. Ook worden er geen boetes opgelegd.

De handhaving van de wet was al uitgesteld tot 1 juli 2018. De reden van het steeds verder uitstellen is de ingewikkeldheid van het zzp-kwalificatievraagstuk: zpp’ers zijn er in vele soorten en maten. Vooral de vraag wanneer er al dan niet sprake is van een gezagsverhouding blijkt lastig te beantwoorden. Uiteindelijk is het zelfs de bedoeling dat de Wet DBA door nieuwe wetgeving wordt vervangen. De minister zal voor aanstaand zomerreces meer duidelijkheid geven over de contouren van die nieuwe wetgeving.

Het uitstellen van de handhaving betekent echter niet dat opdrachtgevers en opdrachtnemers de regels nu aan hun laars kunnen lappen. De Belastingdienst zal namelijk wel handhaven tegen ‘kwaadwillenden’, dat wil zeggen partijen die opzettelijk een evidente schijnzelfstandigheid laten ontstaan of voortbestaan. Dit zal het geval zijn wanneer men weet – of had kunnen weten – dat er feitelijk sprake is van een dienstverband en niet van zelfstandigheid. Omdat rechters er als regel snel van uitgaan dat men beter had moeten weten, blijft voorzichtigheid dus geboden.

Wilt u op de hoogte blijven?

  • nl
  • en