De vraag of je executeur wilt zijn en dus iemands nalatenschap wilt afwikkelen, voelt vaak als een eer. Terecht wat mij betreft, want het betekent dat er veel vertrouwen in je wordt gesteld. Maar weet je eigenlijk waar je “ja” tegen zegt? De praktijk leert dat het antwoord daarop vaker “nee” dan “ja” is. Reden te meer om hier een blog aan te wijden!
Benoeming tot executeur
Sinds 2003 is het niet meer mogelijk om een executeur in een codicil (oftewel een zelfgeschreven, ondertekend document) te benoemen. Een executeur kan alleen nog in een testament worden aangewezen. Dit betekent echter niet dat je de benoeming moet accepteren. Als beoogd executeur heb je de keuze om deze taak wel of niet op je te nemen.
Besluit je de benoeming niet te aanvaarden? Dan vervalt de taak aan de eerstvolgende in lijn. Althans als deze in het testament is benoemd. Is dat niet het geval, dan moeten de erfgenamen samen de nalatenschap afwikkelen.
Taken van de executeur
Er zijn drie soorten executeurs:
- De 1-ster-executeur – de begrafenisexecuteur
- De 2-sterren-executeur – de beheersexecuteur
- De 3-sterren-executeur – de executeur-afwikkelingsbewindvoerder
1-ster: de begrafenisexecuteur
De begrafenisexecuteur heeft alleen de bevoegdheid om de uitvaart van de overledene te regelen. Verder heeft hij of zij geen zeggenschap over de nalatenschap.
2-sterren: de beheersexecuteur
De beheersexecuteur is verantwoordelijk voor het beheer van de nalatenschap en het voldoen van schulden. Denk hierbij aan:
- Schulden die tijdens het leven van de overledene zijn ontstaan
- Uitvaartkosten
- Eventuele legitieme porties
- Het afgeven van legaten uit het testament
Daarnaast mag de executeur goederen uit de nalatenschap verkopen, maar alleen als dat nodig is om schulden te betalen. Zijn er geen schulden? Dan mag de executeur niets verkopen zonder overleg met de erfgenamen.
3-sterren: de executeur-afwikkelingsbewindvoerder
Deze executeur heeft de meeste bevoegdheden. Naast het beheren van de nalatenschap en het voldoen van schulden, mag hij of zij ook de nalatenschap verdelen.
Beloning voor de executeur
Volgens de wet heeft een executeur recht op een beloning van 1% van de waarde van de nalatenschap op de datum van overlijden. In het testament kan hiervan worden afgeweken, bijvoorbeeld door een hoger of lager percentage of geen beloning vast te leggen.
De executeur en de erfrechtadvocaat
Wij kunnen je als executeur adviseren en ondersteunen. Ben je benoemd tot executeur? Dan kan een erfrechtadvocaat je helpen om inzicht te krijgen in je rechten en plichten op basis van de wet en het testament.
Daarnaast kan een erfrechtadvocaat je bijstaan als je betrokken raakt in een juridische procedure óf als je als executeur namens de nalatenschap zelf een procedure wilt starten. Het is ook mogelijk dat een erfrechtadvocaat als (opvolgend) executeur wordt benoemd.
Wil je meer weten?
Neem dan contact op met Kimberly Rozema, Kim van der Bijl of een van onze andere erfrechtspecialisten om jouw situatie te bespreken.