• Nederlands
  • Engels
Menu
Het kindgesprek bij de rechter: wat houdt dat in en hoe gaat zo’n gesprek?

Het kindgesprek bij de rechter: wat houdt dat in en hoe gaat zo’n gesprek?

29 augustus 2019

Op grond van de wet roept de rechter een minderjarige op om te worden gehoord in zaken waarin de rechter een beslissing moet nemen die een minderjarig kind betreffen. U kunt hierbij onder meer denken aan een procedure over kinderalimentatie of een zorgregeling.

Voor de kinderalimentatie geldt dat een minderjarige van 16 jaar of ouder in de gelegenheid moet worden gesteld om zijn mening kenbaar te maken. Voor alle andere/overige zaken betreffende minderjarigen geldt dat een minderjarige van 12 jaar of ouder die gelegenheid moet krijgen.

Als een minderjarige nog geen 16 respectievelijk 12 jaar is mag de rechter het kind oproepen voor een kindgesprek, maar hij is daartoe niet verplicht.

In de praktijk zien wij regelmatig dat kinderen, maar ook de ouders vragen hebben over zo’n kindgesprek. De Raad voor de Rechtspraak heeft een korte informatieve video op haar website geplaatst dat wij graag met u delen, klik hier om deze video te bekijken.

Op de website voor jongeren over de Rechtspraak vindt u ook meer informatie over dit onderwerp. Deze informatie is speciaal geschreven voor jongeren, klik hier voor meer informatie.

Mocht u naar aanleiding van bovenstaande vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met onze familierechtspecialisten op telefoonnummer 0172 – 23 65 83.Wilt u op de hoogte blijven?

  • Nederlands
  • Engels