Een echtgenoot martelt zijn vrouw tot de dood erop volgt en wil vervolgens haar erfenis opeisen. Kan dat zomaar? Lees meer over dit waargebeurde verhaal in dit blog.
Casus: Beuningse martelmoord
In 2013 ontmoet een vrouw haar 20 jaar jongere echtgenoot. Nog geen twee jaar later stappen ze in het huwelijksbootje. Een lang en gelukkig leven zat er echter niet in. Op 31 maart 2015 meldt de echtgenoot zich bij de politie in Beuningen met de mededeling dat zijn vrouw niet meer in leven is. De politie treft een horrorscenario aan: de man heeft zijn vrouw op gruwelijke wijze om het leven gebracht. De strafrechter oordeelt dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is en legt hem de TBS-maatregel op. Strafrechtelijk wordt hij daarom niet veroordeeld. Toch claimt de echtgenoot dat hij als enige erfgenaam recht heeft op de erfenis. Maar kan dat zomaar?
Wat is onwaardig erven en wat vond de rechter?
Volgens de wet is iemand die wordt veroordeeld voor moord ‘onwaardig’ om voordeel te halen uit de erfenis. Maar wat betekent dat precies? Het houdt in dat iemand niet mag profiteren van een daad als moord. In deze zaak is de echtgenoot echter niet strafrechtelijk veroordeeld en beweert hij daarom wél recht te hebben op de erfenis. De broer van de vrouw is het daar niet mee eens en legt de zaak aan de rechter voor. De rechtbank geeft de broer geen gelijk, omdat de echtgenoot niet strafrechtelijk is veroordeeld.
In hoger beroep
De broer laat het daar niet bij en gaat in hoger beroep. Het Hof oordeelt uiteindelijk dat de echtgenoot wél onwaardig is om te erven. Dit ondanks het feit dat hij niet strafrechtelijk veroordeeld is. Het Hof baseert zijn oordeel op de uitzonderlijke omstandigheden van de zaak, zoals de gruwelijkheden en het leed van de nabestaanden. Volgens het Hof mag de eis van een strafrechtelijke veroordeling in dit geval vervallen, waardoor de echtgenoot toch onwaardig wordt verklaard.
Wordt vervolgd: Hoge Raad
De echtgenoot is het niet eens met de uitspraak van het Hof en heeft de zaak voorgelegd aan de Hoge Raad. Naar verwachting volgt in december 2024 een uitspraak. Dan wordt duidelijk of de beslissing van het Hof blijft staan of wordt vernietigd.
Heb je vragen over erfrecht?
Een dergelijke situatie komt (gelukkig) zelden voor. Heb je vragen over erfrecht? Neem gerust contact op met één van onze specialisten: Kimberly Rozema, Elina Jonis of Kim van der Bijl voor advies en overleg.
Bron: Rechtbank Gelderland 26 januari 2022, ECLI:NL:RBGEL:2022:498 en Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 30 mei 2023, ECLI:NL:GHARL:2023:4522