• nl
  • en
Menu
Reizen met kinderen? Regel toestemming!

Reizen met kinderen? Regel toestemming!

22 juni 2018

De zomervakantie staat voor de deur. Ook dit seizoen zullen veel mensen op vakantie gaan naar het buitenland. In verband met de grote drukte bij de veiligheidscontroles wordt u aangeraden ruim van tevoren op het vliegveld te komen. Reist u alleen met minderjarige kinderen? Trek dan meer tijd uit voor de controles op het vliegveld. U moet dan kunnen aantonen dat u toestemming hebt van de (andere) ouder met het gezag over de kinderen.

Toestemming ouder met gezag

Bent u gescheiden en heeft uw ex-partner ook gezag over uw kind(eren)? Dan moet u toestemming van uw ex-partner krijgen om met uw kinderen op vakantie te kunnen gaan. Ook als u niet gescheiden bent, maar alleen met uw kind op reis gaat, moet u toestemming hebben van uw partner. Als u reist zonder deze toestemming kan dit worden aangemerkt als onttrekking aan het ouderlijk gezag en zelfs als internationale kinderontvoering.

Ook grootouders en andere familieleden of vrienden waarmee de kinderen op vakantie gaan, hebben toestemming nodig van beide ouders met gezag om op vakantie te gaan. In situaties waarin u niet de gezaghebbende ouder bent, maar wel met uw kind op vakantie wilt, hebt u toestemming nodig van de gezaghebbende ouder.

Hoe geef ik toestemming?

Om toestemming te verlenen of te vragen hebt u het formulier ‘Toestemming voor reizen met een minderjarige naar het buitenland’ nodig. Het formulier kunt u downloaden op de website van de Rijksoverheid. Naast het toestemmingsformulier hebt u (afhankelijk van uw situatie) de volgende aanvullende documenten nodig:

  • kopie van paspoort of identiteitskaart van de toestemming gevende persoon/personen;
  • recent internationaal uittreksel Basisregistratie personen (BRP) van de minderjarige (op te vragen bij de gemeente);
  • recent uittreksel gezagsregister (op te vragen bij de rechtbank);
  • gerechtelijke uitspraak/uitspraken met betrekking tot gezag en omgang;
  • bij verblijf op meerdere adressen: alle adresgegevens.

Voor meer informatie en in noodgevallen kunt u terecht bij het Centrum Internationale Kinderontvoering via: +31 (0)88 800 9000 en info@kinderontvoering.org. Daarnaast kunt u uiteraard altijd contact opnemen met één van onze specialisten Personen- en familierecht.

Wille Donker advocaten wenst u een prettige zomervakantie toe!

Wilt u op de hoogte blijven?

  • nl
  • en