Update corona en alimentatieverplichting, nieuwe jurisprudentie

Op 12 februari jl. heeft Rechtbank Rotterdam een uitspraak gedaan met betrekking tot de gevolgen van de coronacrisis voor een alimentatieverplichting. Wat speelde er in deze zaak?...

Deel dit artikel

Op 12 februari jl. heeft Rechtbank Rotterdam een uitspraak gedaan met betrekking tot de gevolgen van de coronacrisis voor een alimentatieverplichting.

Wat speelde er in deze zaak? Partijen hadden ten tijde van de echtscheiding afgesproken dat de man een partneralimentatie zou betalen van € 5.000,00 bruto per maand. In het echtscheidingsconvenant was een niet-wijzigingsbeding opgenomen. Dit betekent dat de alimentatie in de toekomst niet kan worden gewijzigd op grond van een wijziging van omstandigheden, behalve als de alimentatieplichtige naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid niet langer aan het beding mag worden gehouden. Dit wordt in de rechtspraak bijna nooit aangenomen.

De Rechtbank Rotterdam heeft in deze uitspraak aangegeven dat de gevolgen van de coronacrisis ertoe kunnen leiden dat sprake is van omstandigheden waardoor een niet-wijzigingsbeding niet op gaat. De rechtbank heeft aangegeven dat vaststaat dat de reisbranche, waarin de man werkzaam is, zeer hard door de coronacrisis is getroffen. Partijen hebben bij het sluiten van het niet-wijzigingsbeding in het echtscheidingsconvenant geen rekening kunnen houden met zoiets ingrijpends als de coronacrisis. Om die reden achtte de rechtbank het volstrekt begrijpelijk dat de gevolgen voor de bedrijven van de man in de reisbranche, overweldigend zijn. Hierdoor kan het niet-wijzigingsbeding in het echtscheidingsconvenant terzijde worden geschoven.

Maar: de man had volgens de rechtbank onvoldoende aangetoond wat zijn inkomen voor de coronacrisis was en nu tijdens de coronacrisis is. Daarom kon de inkomensachteruitgang niet worden vastgesteld en kon de rechtbank niet beoordelen of de coronacrisis een zo ingrijpende wijziging van omstandigheden zou zijn, dat de man naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid niet langer aan het niet-wijzigingsbeding kon worden gehouden. Kortom, de man had onvoldoende aangetoond dat zijn inkomen door corona is gedaald om de partneralimentatie te verlagen.

Uit deze uitspraak volgt dat bij uitzonderlijke omstandigheden zoals de coronacrisis, de alimentatieverplichting kan komen te vervallen, zelfs bij een niet-wijzigingsbeding.

Is deze situatie op u van toepassing of heeft u vragen? De advocaten van de praktijkgroep Personen- en familierecht helpen u graag en denken mee in mogelijke oplossingen.

Geschreven door: