Wetsvoorstel Notificatieregeling vereenvoudigt plaatsen oplaadpunten

Met de stijgende populariteit van elektrische auto’s ontstaat ook direct een probleem: een tekort aan oplaadpunten. Zeker in ondergrondse parkeergarages wordt door veel VvE-besturen geen...

Deel dit artikel

Met de stijgende populariteit van elektrische auto’s ontstaat ook direct een probleem: een tekort aan oplaadpunten. Zeker in ondergrondse parkeergarages wordt door veel VvE-besturen geen plaatsing van een oplaadpunt toegestaan. VvE’s zijn huiverig voor elektrische auto’s in een parkeergarage, omdat elektrische auto’s soms spontaan in brand vliegen. Die brand is vaak moeilijk te blussen. Daarom wordt medewerking aan plaatsing van een oplaadpunt nogal eens geweigerd.

Om belemmeringen weg te nemen en daarmee verduurzaming vooruit te helpen, is het wetsvoorstel ‘Notificatieregeling oplaadpunten verenigingen van eigenaars’ ingediend. Het wetsvoorstel houdt in dat als een appartementseigenaar een oplaadpunt in een gemeenschappelijke ruimte wil maken, hij daarvoor geen toestemming meer hoeft te vragen aan de VvE. Daarvoor in de plaats hoeft hij alleen maar een melding in te dienen bij het VvE-bestuur. Als de appartementseigenaar zich houdt aan de voorwaarden die zijn gesteld in het wetsvoorstel, kan de VvE de plaatsing van het oplaadpunt niet tegenhouden.

De notificatieregeling zal waarschijnlijk per 1 juli 2023 in werking treden.